Cloud storage, een vergelijk tussen de verschillende aanbieders

Na de introductie van Google drive vorige week is de markt van Cloud opslag weer eens goed opgeschud. Google promoot zijn lage prijzen en grote opslagruimtes in de Cloud. Iedereen geeft gratis GB’s weg voor je opslag, zodat je altijd en overal bij je data kan, maar wat zijn de verschillen? Wij hebben wat zaken verzameld en deze cloud services, incl Google Drive, vergeleken met elkaar.

De belangrijkste punten welke we hebben vergelijken zijn:

  • De opslagruimte, bestandsgrootte en het prijsplan
  • De mogelijkheid om op verschillende toestellen (iPhone, iPad, Laptop, Android etc) bij je bestanden te kunnen

Opslagruimte, bestandsgrootte en prijzen

In onderstaande tabel staan de 5 grote aanbieders bij elkaar. Wat opvalt is dat niet iedereen een prijs in euro’s kan aanbieden, maar vaak een prijs in dollars. Hiervoor zal je dus zeker een creditcard nodig hebben.

Gratis versieBetaalde versie
AanmeldenGratis opslagruimte (GB)Max file groote (GB)Kosten per maandOpslag ruimte (GB)Prijs per GB/maand
Aanmelden OneDrive152$1,99
$3,99
100
200
$0,0199
$0,0199
Aanmelden Icloud50.025€1.33
€2.67
€6.67
10
20
50
€0,133
€0,133
€0,133
Aanmelden Dropbox2 (meer te krijgen via referrals)10$9.991.000$0,0099
Aanmelden gDrive1510$4.99
$9.99
$19.99
$49.99
$99.99
100
200
400
1.000
2.000
$0,049
$0,049
$0,049
$0,049
$0,049
Aanmelden Box100.250$5.00
$15.00
$35.00
100
1.000
Unlimited
$0.050
$0.015
$ -

Opvallend zijn de lage prijzen van Google Drive en Microsoft SkyDrive, zeker voor de hoge ranges van opslag.  De vraag is alleen hoeveel ruimte echt nodig gaat hebben online als je de accounts als persoonlijk account gaat gebruiken. 10-20GB is meestal meer dan genoeg voor al je foto’s.

Verschillende platformen

Een groot voordeel van de bestanden in de Cloud is natuurlijk dat je altijd en overal bij je bestand kan. Even vlug/snel de foto’s van de vakantie laten zien? Je pakt je telefoon erbij en laat de laatste foto’s zien. Niks meer gedoe met laptops meedragen of de foto’s op een USB zetten, maar wel je foto’s beschermt en alleen beschikbaar voor jezelf (en diegene die je toegang geeft).

Maar kan je op alle platformen wel gebruik maken van al deze services? Hieronder in de tabel staan de verschillende aanbieders en de mogelijkheden per verschillend OS/Platform.

WindowsOS XLinuxAndroidiOSWindows PhoneWeb

Belangrijkste take out zijn dat Linux en de Windows Phone op dit moment slecht tot niet worden ondersteund. Uiteraard zal de iCloud nooit Android gaan ondersteunen.

Voor- en nadelen

Microsoft SkyDrive

Voor: Je krijgt hier de meeste ruimte gratis (voorheen was het zelfs 25GB of nog steeds als je een ‘oud’ MSN account hebt). Daarnaast zijn de prijzen voor een upgrade zeer competitief.

Na: om het op de Mac te gebruiken, heb je wel OS X Lion nodig.

 iCloud

Voor: Werkt perfect met je iPhone, iPad en Mac. Ideaal om je telefoon te backuppen naar een centrale plek.

Na: Het is ontwikkeld voor ondersteuning van je iPhone, iPad en Mac, waardoor het niet echt makkelijk werkt als opslag plaats voor andere bestanden. Dit merk je o.a. aan de beperking van de bestandsgrootte.

Dropbox:

Voor: Nodig al je vrienden uit en krijg voor iedereen die zich inschrijft 500MB extra op je account (tot max 16GB). Het bestaat al even en heeft een zeer goed track record qua stabiliteit en functies

Na: Het deel dat je gratis krijgt is niet groot in vergelijking met de andere aanbieders. Als je dan wilt gaan uitbreiden betaal je een stuk meer. De vraag is of de functies en mogelijkheden opwegen tegen het prijsverschil.

Google Drive:

Voor: Het is heerlijk geïntegreerd met al je andere google account functies. Altijd makkelijk om alles op 1 plek te hebben.

Na: Met alle privacy voorwaarden/discussie de laatste tijd is het de vraag of je al je document, foto’s en spreadsheet aan 1 partij wil toevertrouwen. Daarnaast is het betrekkelijk nieuw en heeft het op dit moment alleen een Android mobiele app, maar er wordt gewerkt aan een iOs versie.

Box.net

Voor: Vele upgrade mogelijkheden. Is goed gefocused op het samenwerken binnen bedrijven

Con: (nog) Geen sync via de desktop. Hiervoor is een business license nodig. Dit is een grote beperking van de mogelijkheden.

Conclusie

Eigenlijk is er geen slechte aanbieder van Cloud opslagruimte en is de keus geheel persoonlijk. Dit is voornamelijk afhankelijk van hoe je van plan bent de opslag te gaan gebruiken. Gebruik je het alleen als backup van je iPhone, dan is de iCloud een logische keuze. Wil je meer ruimte en goedkoop, dan is een Skydrive en gDrive een goed alternatief. Of wil je een service die zijn sporen heeft verdient (en daarvoor iets meer betaald) dan kom je uit bij Dropbox. De keus is aan jezelf.