Nu ook Weegfactor in Google Analytics

Eindelijk, het wordt mogelijk om te sorteren met een weegfactor in Google Analytics. Als je luistert in de markt, waarschijnlijk een van de meest gevraagde functionaliteiten voor dit schitterende pakket. Sinds vandaag bied Google deze optie.

Waarom zou ik het moeten gebruiken?
Uiteraard heb ik de nieuwe optie gelijk uitgeprobeerd, maar voordat we daar komen, waarom zou ik het moeten gebruiken?
Als je veel met Analytics bezig bent, kan je jezelf geheel kennen in de volgende case. Je sorteert in je statistieken op bounce rate om zo de minder goed presterende pagina’s en/of keywords te vinden (welke je dan kan optimaliseren). Op dit moment krijg je vaak een lijst met waarbij je een hoog bounce rate hebt, maar vaak gebaseerd op 1 bezoeker. Niet veelzeggend dus. Je had dit liever gekoppeld aan het aantal bezoekers van die pagina.

Google gewogen sortering

Hier bied de weegfactor, die vandaag door Google Analytics is geintroduceerd, uitkomt. Je kan nu je oude excel sheets weggooien en al je werkzaamheden online uitvoeren. Dit werkt sneller en uiteraard met alle mogelijkheden van Google Analytics (zoals tijd selectie, zones etc).
De weegfactor neemt nu namelijk ook het aantal bezoekers mee in de sortering.

Google gewogen sortering 2

Toepasbaarheid
De nieuwe optie kan je op verschillende metrics toepassen. Behalve de hierboven beschreven bounce rate / visits, is het ook mogelijk om de weegfactor te gebruiken voor conversie ratio, nieuwe bezoeker, impressies enz.

Google heeft hiervoor een help pagina opgezet om uit te vinden hoe het werkt, hieronder een korte beschrijving van de stappen:

* Kies je (verkeers)bron (bijv zoekwoord, campagneniveau, zoekmachine, e.d. )
* Sorteer je data op Bounce Rate (klik op de header)
* Na de sorting, komt er een optie ‘weighted sort’. Vink deze aan

Gefeliciteerd, je data is nu gewogen gesorteerd!

Mocht je nu weer terug willen gaan naar je ‘normale’ overzicht, dan haal je het vinkje weg bij de optie ‘weighted sort’. Alhoewel ik me afvraag waarom je dat nu eventueel zou willen….. Deze optie gaat mij meer (nieuwe) inzichten brengen, met minder tijd! Ik hoop dat dit ook voor jullie het geval wordt.

Als mooie toevoeging, de video die Google zelf heeft vrijgegeven.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v36OtMG5cbI[/youtube]