Het einde van onbeperkt mobiel internetten?

Vodafone kondigde aan dat ze de mobiel internet bundels omtrent mobiel internetten gaan aanpassen. Alle (nieuwe) bundels van Vodafone worden beperkt tot een maximum van 250 MB of 1 GB per maand.

Steeds meer eigenaars van smartphones maken gebruik van het mobiele internet. Het dataverkeer voor de telecom providers is in het afgelopen jaar verdrievoudigd. Door deze toename van het dataverkeer en de snelheid van deze toename is het voor de telecom providers bijna niet meer mogelijk te blijven investeren om het dataverkeer in goede banen te leiden. Een van de voorbeelden is T-mobile, welke afgelopen jaar enorme bedragen heeft geïnvesteerd in haar capaciteit om de gebruikers (voornamelijk Iphone-gebruikers) tevreden te houden.

Deze investeringen kunnen de ontwikkelingen (waarschijnlijk) niet meer bij te houden. Zeker omdat het gebruik van dataverkeer zo snel groeit, bijna 10x zo snel als spraakverkeer. Voor de providers is dit vechten tegen de bierkaai en daarom passen ze de voorwaarden voor mobiel internet aan. Vodafone doet dit onder het mom van transparantie voor de klanten. I.p.v. de huidige databundels met een Fair Use Policy (FUP), waarbij je een waarschuwing krijgt als je meer dan tien keer het gemiddelde verbruik van alle gebruikers mag overschrijden, ga je naar een vast aantal MB’s. Volgens Vodafone is het niet inzichtelijk voor de klant hoeveel het gemiddelde verbruik van alle gebruikers is. Per ingang van 6 September 2010 beperkt Vodafone de internet bundels tot 250 MB of 1 GB per maand voor alle nieuwe klanten, of als je als consument je abonnement verlengt. De zakelijke gebruikers volgen vanaf oktober.

Vodafone geeft zelf aan dat de nieuwe internet bundels, ruim boven de huidige Fair Use Policy liggen. Hierdoor zullen de gebruikers weinig tot niks merken van de nieuwe bundels. De prijzen van de nieuwe bundels zijn nog niet bekend, wel als je over de bundel heen gaat. Dit kost de gebruiker 0.30 euro per MB of 10 euro per GB (= 0.01 euro per MB). Waarschijnlijk zal de bundel van 1GB daarom dezelfde prijs zijn als nu voor het onbeperkte internet wordt gerekend, namelijk 10 euro per maand.
Deze bundels gelden alleen voor smartphone, voor iPad bundels heeft Vodafone andere tarieven mede omdat de iPad een veel hoger dataverbruik heeft dan de mobiele telefoon.

Nadat KPN heeft aangekondigd dat het niet meer vol te houden is om onbeperkt mobiel internet aan te bieden en aan het einde van dit jaar met nieuwe bundels te komen, neem Vodafone hier alvast een stap in. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de andere aanbieders (T-Mobile, Telfort) ook volgen. Hiermee wordt ook de eerste stap gezet naar de mogelijk om te concurreren op aantal MB’s en prijs per MB. Is dit dan het begin van de prijsoorlog omtrent mobiel internet?
Voor de gebruiker zou het voordelig zijn. Als ik naar mijzelf kijk, dan heb ik op mijn smartphone nu iets meer dan 1GB verbrandt aan ontvangend verkeer. Dit is alleen niet in een maand. Voor mijzelf zou een kleiner abonnement waarschijnlijk ook voldoende zijn. Het lastige hieraan is, is dat ik niet weet hoeveel is de afgelopen tijd heb gebruikt. Ik kan de rekeningen erbij pakken en alle lijnen van het dataverkeer optellen. Hopelijk springen sites als de laagste rekeningen en yunoo hierop in, en wordt dit gedeelte van de telefoon rekening geanalyseerd.

Update 17/08:

T-Mobile geeft aan tegenover Webwereld niet de trend van databundels voor mobiel internet te volgen: “Wij hebben op dit moment geen concrete plannen voor databundels”, zegt woordvoerder Henny van der Heiden van T-Mobile dinsdag.